Jakość wody w akwarium.

Hodowla każdego gatunku ryby wymaga wody o możliwie doskonałej jakości wody. W zasadzie wszystkie gatunki ryb słodkowodnych tropikalnych i zimnowodnych można chodować w odpowiednio uzdatnionej wodzie wodociągowej. Jednak aby zapewnić im jak nalepsze warunki bytowania, w szczególności jeśli zamierzamy je rozmnażać, powinniśmy użyć wody, której właściwości będą jak najbardziej zbliżone do wód, z których pochodzi dany gatunek. Rybom morskim należy oczywiście zapewnić wodę słoną. Tylko nieliczni akwaryści (i to niestety nie w naszym kraju) mają to szczęście że mieszkają w pobliżu morza o czystej, niezkażonej wodzie. Większość hobbystów hoduje swoje ryby morskie w syntetycznej wodzie morskiej sporządzonej z dostępnych w handlu „mieszanek soli morskich”. Stopień zasolenia wody morskiej wody w akwarium kontroluje się mierząc jej ciężar właściwy. Zasolenie wody musi być utzrymywane na właściwym poziomie, a do jej częściowej podmiany należy używać wody o takim samym zasoleniu. Straty wynikające z parowania uzupełnia się wodą słodką (osmotyczną), ponieważ odparowuje tylko woda zaś sól pozostaje w akwarium. Dolewanie wody słonej w miejsce tej odparowanej zwiększyło by stopień zasolenia w naszym akwarium i dla tego nie wolno tego robić.

Wody naturalne, szczególnie rzeki, mają zdolność samoczyszczenia. Na wolności ryby mogą również unikać skażenia wody, przenosząc się w czystsze rejony. Największym problemem akwarysty są związki azotowe gromadzące się w wodzie w wyniku procesów przemiany materii organicznej, na przykład gnijących części roślin lub nie zjedzonego pokarmu. Utrzymywanie stałej, wysokiej jakości wody w akwarium wspomagają filtry. Oczyszcają one wodę mechanicznie (zatrzymują zawiesinę), chemicznie (absorbują rozpuszczone związki organiczne) oraz biologiczne (przetwarzają trujący amoniak na mniej szkodliwe jony azotanowe). Jakość wody staje się sprawą najwyźszej wagi, kiedy chcemy doprowadzić ryby do tarła. Aby to osiągnąć, ży niekiedy znacznie zmienić warunki panujące w akwarium. Ryby przed złożeniem ikry mogą wymagać podniesienia lub obniżenia temperatury, zmiany odczynu pH, twardości lub zasolenia wody. Wszystkie konieczne ziany, zwłaszcza temperatury i odzczynu, muszą być dokonywane stopniowo w określonym przedziały czasu.

,

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: