Danio kropkowany

Danio kropkowany

Do tarła nadaje się mały szklany zbiornik. Danio kropkowany jest ciepłolubny, tarło odbywa w temperaturze 26-28°C, w plątaninie roślin na różnej głębokości wody, dlatego zbiornik powinien być wyższy. Z 60 jaj uzyskanych przeciętnie z jednego tarła 2/3 jest zwykle niezapłodnionych. Korzystniej jest więc, gdy ryby odbywają tarło w stadzie. Zbiornik tarliskowy musi być zaciemniony, aby tarlaki nie mogły dostrzec i zjeść błyszczących, leżących na dnie jaj. Jaja można także ochronić przed zjedzeniem stosując ruszt ikro-wy (siatkę ochronną umieszczoną nad dnem zbiornika). Warunki wychowu narybku są podobne jak danio tęczowego. Ryba ta jest jednak mało płodna. Podczas gdy danio pręgowany (Brachydanio reno) ma dwie pary wąsów, danio kropkowany (B. nigrofasciatus)ma tylko jedną parę. Różni się także znacznie ubarwieniem. Jego grzbietowa część ciała jest oliwkowobrązowa, brzuszna natomiast jest żółtawobiała. Dwa ciemnoniebieskie pasy przebiegają od górnej tylnej części pokrywy skrzelowej do środkowych promieni płetwy ogonowej. Górny pas jest węższy, dolny szerszy, między nimi znajdują się liczne niebieskie plamy. Płetwy grzbietowa, ogonowa i odbytowa są żółte. Niebieskie kropki tworzą podłużne linie na płetwie odbytowej Jej zewnętrzna krawędź jest żółta. Płetwy brzuszne samicy są żółtobiałe, natomiast u bardziej smukłego samca są pomarańczowe. Rozróżnienie płci nie stwarza kłopotów (na zdjęciu samiec jest u dołu).

Nazwa łacińska: Brachydanio nigrofasciatus
Występowanie: Birma
Długość: 4,5 cm
Temperament: żywa, towarzyska, stadna
Pożywienie: pokarm w płatkach i żywy, larwy oczlików, komarów, dafnie
Temperatura: 24 -28°C

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: