Danio lamparci

Danio lamparci

Ciało rybki jest srebrzystozłote, grzbiet oliwkowy, na bokach ciała i płetwie ogonowej są ciemne i nieregularne plamki. Samiec jest smuklejszy, a samica szczególnie w czasie tarła pełniejsza. Danio lamparci jest zwykle polecany początkującym akwarystom, gdyż jego hodowla jest stosunkowo łatwa. Twardość wody powinna wynosić od 5 do 25°n. Parę danio odławia się do zbiornika tarliskowego. Samica składa tam ikrę wśród drobnopierzastych roślin. Po zakończeniu składania ikry odławia się dorosłe osobniki do głównego akwarium. Młode wylęgają się po 3 dniach, a zaczynają pływać po 7 dniach. Narybek należy karmić pylista paszą i pantofelkami. Podchów jest łatwy. Akwarium dla tych ryb powinno być obsadzone miejscami gęstą obsadą roślin. Rybka lubi czystą, dobrze natlenioną wodę. W akwarium powinny być dekoracje z kamieni i korzeni, które zapewnią jej schronienie.

Nazwa łacińska: Danio frankei
Występowanie: Azja południowo- wschodnia
Długość: 5 cm
Temperament: towarzyski, stadny
Pożywienie: rureczniki, rozwielitki, sałata, pokarm w płatkach
Temperatura: 18-26°C

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: