Zmiennia plamisty

Zmiennia plamisty

Samce zawsze można poznać po mniejszym rozmiarze oraz przekształceniu się płetwy odbytowej w rurkowate gonopodium, służące do zapładniania samic. Typowe kolory spotykanych przedstawicieli tego gatunku wahają się od odcieni żółtopomarańczowego, przez kolor czerwony, po niebieski i czarny. Zmienniaki koralowe mają najciemniejszy odcień czerwieni. U innych odmian wyraźnie widać ciemne znamiona, podobne jak u mieczyka Hellera – na przykład u przedstawicieli odmiany tuxedo, które mają boki podbarwione na matową czerń, niesięgającą jednak ogona. Z kolei forma wagtail ma czarne płetwy, poza płetwami brzusznymi i odbytową w dolnej części ciała. Cechą charakterystyczną wielu odmian zmienniaka są ciemne znamiona na ogonie lub w jego pobliżu. Forma moor, np. ma wyraźną kolistą plamkę u nasady ogona, w pobliżu miejsca, w którym łączy się z korpusem; zwykła kreska przyjmuje w tym miejscu formę sierpu księżyca. Natomiast odmiana comet ma ciemne brzegi (dolny i górny) płetwy ogonowej. Jeżeli rybka ma ciemne kropki na całym ciele, jest to odmiana znana jako pepper and salt. Korzystając z barwnego pożywienia, można zwiększyć kontrast ubarwienia przedstawicieli tej odmiany, zwłaszcza gdy wśród kolorów pojawia się również czerwony, tak jak u mieczyków Hellera. Brak agresji u zmienniaków plamistych oznacza, że można je stosunkowo łatwo hodować i rozmnażać, chociaż i tu należy pamiętać, że młode tuż po urodzeniu mogą zostać zjedzone, jeżeli nie będą trzymane w osobnym zbiorniku, z dala od większych ryb. Początkowo można je karmić pokarmem dla młodych ryb jajożyworodnych, potem należy stopniowo wprowadzać do diety zmielone płatki. Łatwo przygotować taką karmę, wystarczy zetrzeć płatki delikatnie między palcami i posypać nimi powierzchnię wody.

Nazwa łacińska: Xiphophorus maculatus (płatka)
Występowanie: od Meksyku na południe, do Belize i Gwatemali
Długość: samce do 4cm; samice 6 cm
Temperament: samce mogą być agresywne
Pożywienie: płatki i inna karma z dodatkiem pokarmu żywego
Temperatura: 18-25°C

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: